Recreatie

iT Amsterdam

1989 t/m 2002

Het was eind 1988, begin 1989, dat Manfred Langer samen met zijn vriendin en collega, bartijger Olga Vermeulen, na hun werk bij Chez Manfred in de Halvemaansteeg, samen uitgingen naar de Bios bar op ’t Leidseplein. Daar werden ze aangesproken door horecamagnaat Rini Huis in ’t Veld. Hij had een heel mooi pandje in de aanbieding, zei hij. Midden in de nacht gingen ze met z’n drietjes een kijkje nemen op Amstelstraat 24. Die bewuste nacht is het idee van de iT geboren.

De iT werd een wereldberoemde homotent. De mensen stonden ’s avonds in een lange rij tot over de brug om binnen te mogen. Het was een plek voor extravaganza’s, fetisjista’s, male strippers, dragqueens, alles kon. Al snel bezochten binnenlandse en zelfs buitenlandse sterren als Grace Jones en Boy George de iT. Tom Jones met zijn gevolg bracht regelmatig een bezoekje, en dat het de echte Tom Jones niet was, wist niemand. Top-dj’s als dj Jean maakten de housemuziek populair en zorgden voor de juiste losbandige sfeer. Er waren maar liefst vijf bars en er konden ruim 1200 mensen in. Manfred hield van themafeesten, liveoptredens, overdaad en gekkigheid, en spectaculair waren zijn verjaardag en de Hollywood- en Swimming Poolparty’s.

Manfred stierf in 1994 op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Hij werd opgebaard in een roze glanzende luxe doodskist. Zijn begrafenis moest zijn laatste feest worden, vond hij en dat werd het. Op zijn graf op Zorgvlied staat een standbeeld van Manfred met een pilsje in zijn hand. Na zijn dood is geprobeerd om door te gaan met de iT, maar na een eerder faillissement in 2002, sloot de iT in 2004 voorgoed.  

Tekst: Connie van Gils