Activisme

Flikker mee of Flikker op

1975 t/m 1980

De Rooie Flikkers was een actiegroep die begon in Nijmegen en eindigde in Amsterdam. Ze waren ‘Rooie’ omdat ook links zijn homofobie moest aanpakken; flikkers omdat ze hét wel deden. De roze driehoek was hun symbool. Die driehoek werd door homoseksuelen in de nazikampen gedragen tussen 1933 en 1945. Het woord ‘flikker’ bekte ook lekker.

De acties begonnen in 1975 in Nijmegen en eindigden in 1980 met de opheffing tijdens een festival in Amsterdam. Met de acties en discussies raakten ze gevoelige snaren over maatschappelijke achterstelling en ontkenning en stimuleerden het denken over de eigen rol en eigen verlangens in relaties. Ze gebruikten slechte travestie als actiemiddel. Ze benadrukten daarmee dat mannen- en vrouwenrollen alleen maar maatschappelijke conventies zijn die je zelf kunt veranderen.

De actiegroep bestond voornamelijk uit studenten. Met een eigen studierichting, afgekeken van vrouwenstudies, gay studies en black studies, wilden ze de negatieve houding van de wetenschap over homoseksualiteit veranderen. Samen met activistische potten zetten ze op de Universiteit van Amsterdam lesbische en homostudies op. Die gingen later over in Gender & Seksualiteit Studies.

Uit de Rooie Flikkers kwamen behalve homostudies ook een punkband (Tedje en de Rooie Flikkers), een muziektheatergroep (De Softies) en filmfestivals voort. Leden van de actiegroep bleven na de opheffing actief.

Tekst: Martien Sleutjes